Op 10 juni 2024 vond bij RUIM vol creatieven op het BBNH-bedrijventerrein de bijeenkomst Circulaire Hout Hub Regio Hardenberg plaats. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Hardenberg en REIN in samenwerking met BBNH, bracht diverse ondernemers en stakeholders bij elkaar om de mogelijkheden van een circulaire hout hub in de regio te verkennen.

Aanwezigen
Een diverse groep ondernemers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties waren aanwezig. Onder hen waren naast meerdere BBNH leden en parkmanager ook de gemeente Hardenberg, Windesheim en kennispoort Zwolle vertegenwoordigd. Ook ondernemers uit regio Vechtdal, die eerder dit jaar interesse hebben getoond tijdens het verdiepende onderzoek op de reststroom hout, brachten input tijdens de bijeenkomst. Rollenpaal Recycling, Brouwer Biocentrale en Dijkhuis Bouwbiologische aannemer.

Hoogtepunten van de Bijeenkomst
De bijeenkomst markeerde een belangrijke stap in het circulaire houtreststromenonderzoek dat REIN in 2023 in de regio startte. In 2024 werd de mijlpaal van 100 deelnemende bedrijven bereikt. Dit leidde tot een verdiepend onderzoek naar houtreststromen, uitgevoerd in samenwerking met Windesheim-studenten. De resultaten van dit onderzoek leidden tot een plan van aanpak voor de haalbaarheidstudie voor de oprichting van een circulaire hout hub in Hardenberg.
Tijdens de bijeenkomst werd het plan van aanpak besproken en een praktijkvoorbeeld van de Stadsmijn Achterhoek gepresenteerd door Willy Smit. Dit voorbeeld toonde de succesfactoren van een circulaire hout hub en gaf inzicht in de mogelijke toepassingen en uitdagingen.

Conclusies en Volgende Stappen
De sessie resulteerde in het besluit om een uitgebreide stakeholderanalyse uit te voeren, zoals beschreven in het plan van aanpak. Dit zal helpen om de betrokkenheid van verschillende groepen zoals ondernemers, overheid, en onderwijsinstellingen beter te begrijpen en te benutten.
Enkele deelnemers, waaronder Roel Tromp en Eberhard Dijkhuis, gaven aan actief betrokken te willen zijn bij de verdere ontwikkeling van de hout hub. Daarnaast wil John Bakker van Kennispoort Zwolle de rol van verbinder vervullen, terwijl Windesheim als kennisinstelling zijn ondersteuning zal blijven bieden.

Vooruitblik
De volgende stap is een tweede sessie in de tweede helft van september 2024, waarin we dieper ingaan op de praktische invulling van de hout hub. Parallel aan de opzet van de circulaire hout hub is het verder opschalen van het reststromenonderzoek naar andere bedrijventerreinen in de regio Vechtdal besproken. Dit onderzoek ondersteunt de overgang naar een circulaire economie en kan een continue stroom van resthout naar de hout hub waarborgen.
We bedanken alle aanwezigen voor hun waardevolle input en kijken uit naar de verdere samenwerking. Bijzondere dank gaat uit naar Cindy Elsman en de gemeente Hardenberg voor het faciliteren van deze succesvolle bijeenkomst.